Exista mai multe modele auto care vin dotate din fabrica cu un sistem auxiliar de incalzire. Acesta face ca motorul sa se incalzeasca mai repede, dar si sa fie caldura in habitaclu cu motorul oprit. Astfel de sisteme poarta denumirea de Webasto sau Sirocco si sunt montate din fabrica sau pot fi instalate ulterior pe mai orice automobil.

Denumirea este, de fapt, sistem de incalzire stationar ce foloseste o ardere interna. Dar este cunoscut in Romania sub doua denumiri, Webasto sau Sirocco, ambele fiind de fapt nume proprii si marci inregistrate. Prima, Webasto, este o companie germana care a inventat aceste sisteme de incalzire auxiliara, iar a doua, Sirocco, o alta companie ce poarta numele unui vant celebru, Sirocco. In ambele cazuri e vorba de produse care au ca rol incalzirea motorului sau a masinii.

poza

Indiferent de nume, un sistem de tip Webasto stationar functioneaza la fel la orice producator. Acest sistem este unul care utilizeaza carburantul masinii, fie benzina, fie motorina. Incalzitorul este conectat la rezervorul masinii cu niste conducte de alimentare prin care picura motorina (sau benzina) pe o bujie incandescenta. Aceasta se incinge si aprinde o camera de incalzire prin care caldura circula impinsa de un ventilator. Practic, exista o flacara in interiorul unei camere ceramice prin care circula aer.

In cazul unui Webasto de incalzire stationara, care incalzeste direct aerul pentru habitaclu, camera ceramica de ardere este inconjurata de o camera secundara prin care circula aerul si se incalzeste. Acesta intra pe o parte tras de un ventilator rece si iese pe cealalata parte cald. Dar exista si sisteme de incalzire a antigelului, ce functioneaza pe acelasi principiu. Camera in care este flacara e inconjurata de o camera prin care circula antigelul impins de o pompa. Acesta se incalzeste rapid si la randul sau incalzeste motorul, ceea ce face ca la masinile diesel care se incalzesc greu temperatura motorului sa ajunga sus in cateva minute.

poza

In general, sistemele Webasto sunt fiabile, fiind extrem de simple si bine gandite, dar se intampla ca, in timp, bujia incandescenta care trebuie sa aprinda fluxul de combustibil format din aer si carburant sa fie plina de calamina sau stricata. Astfel, se simte in afara mirosul de motorina nearsa si uneori iese mult fum din Webasto, vizibil pe sub masina, dar nu baga caldura. In asemenea sistuatii este bine sa deconectam sistemul sau sa-l reparam, deoarece nu va face decat sa consume motorina si sa nu bage caldura.

Daca masina nu a venit din fabrica cu un sistem de tip Sirocco sau Webasto, acesta poate fi montat ulterior. Nu este insa o piesa auto ieftina, deoarece costa si cateva mii de Euro. Aceste sisteme pot fi de doua feluri: automate sau programabile.

poza

Sistemele Webasto automate pornesc singure cand afara este sub 10 grade temperatura si incalzesc mai repede motorul masinii, fara ca soferul sa poata interveni intr-un fel. Sistemele programabile au un display si niste butoane prin care soferul le poate programa la o anumita ora sa porneasca, astfel incat in masina sa fie cald. Acestea baga direct aer cald in habitaclu si pot fi utilizate si cu masina oprita, daca te prinde iarna blocat pe DN1 inzapezit, de exemplu, ca sa nu stai cu motorul pornit.

Un sistem Webasto este bun la casa omului, evident, mai ales acum, in sezonul rece, cand masina se incalzeste greu. Niciodata nu este rau sa ne bucuram in cateva minute de caldura, in loc de o ora sau mai mult in cazul unui motor diesel. Si, chiar daca este un sistem complex, care poate face figuri, atunci cand merge este o mana cereasca.