Cu siguranta ai auzit de sonda Lambda si cel mai probabil se afla instalata si pe masina ta. Si ai mai auzit ca aceasta sonda se strica des, ceea ce duce la o functionare defectuoasa a motorului, la un consum crescut sau chiar la incapacitatea de pornire a motorului. Iata cum functioneaza aceasta sonda si de ce trebuie sa ne asiguram ca functioneaza corect.
Sonda Lambda este, de fapt, un senzor de oxigen. Este un senzor care masoara cantitatea de oxigen dintr-un gaz sau lichid, in cazul masinilor, din gazele de esapament. Senzorul pe care azi il numim Lambda a fost inventat in anii '60 de compania Bosch si abia in 1990 a fost instalat in numar mare pe vehiculele dotate cu motoare pe injectie electronica.
Acest senzor de oxigen se afla undeva pe traseul de evacuare si masoara cu precizie cat oxigen iese impreuna cu cazele cauzate de combustie. Senzorul era initial realizat din ceramica si platina, materiale sensibile la temperatura si aer, dupa care a fost lansat pe piata senzorul complet electronic cu material senzorial tot din ceramica, capabil sa inregistreze si sa transmita mult mai repede informatia citita.
Senzorul fiind situat pe circuitul de evacuare, este direct lovit de fluxul gazelor de esapament. Masoara cantitatea de oxigen din aceste gaze si, atunci cand e cazul, transmite informatia catre calculator. Pot exista si doua sonde, inainte si dupa catalizator, iar daca convertizorul catalitic nu-si face treaba bine, electronica poate corecta raportul combustibil/aer.
Daca senzorul Lambda simte ca este prea mult oxigen in evacuare, inseamna ca nu se face arderea cum trebuie, iar asta inseamna ca ies si multe gaze nearse. Moment in care ii transmite calculatorului sa modifice raportul de aer/combustibil, astfel incat sa fie o ardere optima. La fel si daca simte ca acele gaze de evacuare sunt prea sarace in oxigen, ceea ce inseamna ca intra prea mult aer si prea putin combustibil, asa ca transmite informatia catre ECU, iar acesta ia masuri.
O sonda lambda este de obicei facuta sa reziste multi ani, dar se poate intampla ca din cauza carburantului de calitate slaba, arderea sa nu se poata face oricum asa de bine, moment in care se va depune calamina pe senzor iar acesta nu va mai face citirea corecta. In clipa in care sonda Lambda nu mai merge, vom vedea martorul Check Engine aprins in bord. Dar, cu siguranta, vom simti ca masina scoate pe evacuare gaze puternic mirositoare nearse, va avea un consum crescut si motorul nu va mai merge rotund.
Cand sonda Lambda nu mai citeste deloc, calculatorul preia informatii false. Asa ca poate da prea multa sau prea putina benzina spre injectie, iar asta inseamna ca motorul nu mai merge uniform, tremura la ralanti sau chiar se opreste.
Scopul unui asemenea senzor de oxigen este reducerea consumului de carburant, dar si a poluarii. O masina cu sonda stricata sau nefunctionala va polua mult si va merge prost. In clipa in care masina ta da semne "de proasta purtare" e bine sa te duci la mecanic. Sau la un specialist in diagnoza, pentru a vedea daca sunt probleme cu sonda. Este ieftina si usor de inlocuit, dar te scapa de multe batai de cap.