Intercoolerul auto este un element al sistemului de supra-alimentare a motorului. Este un radiator de racire a aerului, intalnit atat la masinile dotate cu un compresor mecanic, cat si la cele cu turbo-compresor. Multa lume il numeste simplu radiator de aer, pentru ca arata exact ca unul de antigel, dar in interior circula aerul care ajunge in admisie, nu lichid. Uneori, aceasta piesa aparent permanenta, nefiind consumabila, mai cedeaza.
Intercoolerul este in prezent intalnit la toate vehiculele cu motor turbo, pe benzina sau motorina. Cele de pe masinile cu o compresie mecanica sunt cantitate neglijabila, asa ca ne vom raporta la cele de pe masinile turbo. Aceasta piesa nu este una simpla, cum ai crede la prima vedere, ci una destul de complexa si care necesita atentie din partea soferului.
Tipuri de intercoolere auto
Masinile moderne au motoare turbo cu doua feluri de intercoolere: aer-aer sau apa-aer. Adica sunt intercoolere la care aerul raceste aerul din interior, sau intercoolere la care un lichid raceste aerul din interior. Cam 90% din intercoolere sunt de genul aer-aer, fiind mult mai usor de folosit si mai ieftine.
Intercoolerele apa-aer sunt mai mici, avand avantajul ca pot fi montate in spatii mai stramte. Si, practic, radiatorul prin care circula aerul este acoperit de un recipient prin care circula lichid de racire. Un traseu separat cu racire auxiliara, prin ventilatoare si fante de racire, dotat si cu pompa de apa, face ca lichidul, de fapt tot un antigel, sa raceasca aerul din interiorul intercoolerului. Avantajul este ca, indiferent de temperatura exterioara, lichidul de racire va avea o temperatura constanta. Partea negativa este ca aceasta temperatura nu va fi niciodata foarte rece, chiar daca afara sunt -10 grade, de exemplu.
Cele mai populare intercoolere, aer-aer, sunt niste radiatoare cu lamele de aluminiu pentru o racire mai buna, prin care circula aerul impins de turbina spre galeria de admisie. Un asemenea intercooler se monteaza in fata masinii ca sa fie racit de aerul care circula cand automobilul se deplaseaza inainte. Aerul se raceste bine, dar atunci cand afara este foarte cald, aerul din intercooler nu va putea avea o temperatura mai mica.
Ce se strica la un intercooler?
Ca si un radiator obisnuit de antigel, un intercooler este fabricat la fel, dintr-un corp de aluminiu cu capace de plastic. Daca nu este lovit direct si spart, intercoolerul are un singur mod in care cedeaza: clemele care tin corpul de aluminiu conectat de cele doua capace de plastic se slabesc si pe acolo incepe sa piarda aer si presiune. In functie de pozitionarea intercoolerului fata de turbina, se poate intampla sa vedem ca acesta e plin de ulei, deoarece daca exista o fisura sau scapare de aer, odata cu aerul vor iesi pe acolo si vapori de ulei care, in timp, formeaza o crusta ca smoala.
In astfel de cazuri avem doua variante: sa lipim sau sa schimbam intercoolerul. Daca avem noroc, acea scapare de aer poate fi intre cele doua elemente, aluminiu si plastic. Trebuie sa spalam bine intercoolerul, sa-l desfacem si sa schimbam garniturile, dupa care sa prindem strans clemele si sa verificam daca mai pierde aer. Daca vorbim de mai multe fisuri sau crapaturi in capacele de plastic, intercoolerul trebuie schimbat.
Intercoolerul mai trebuie verificat periodic sa fie curat. Deoarece, daca e acoperit de mizerie, pamant, ulei, resturi de frunze, isi pierde din eficienta si nu mai raceste aerul bine.
Un intercooler curat va raci aerul care ajunge in admisie mai bine, iar asta inseamna ca motorul va trage mai bine, nu se va chinui, mai ales in zilele cu o temperatura ridicata. Iar daca nu vom avea scurgeri de aer, inseamna ca ne vom bucura de toata presiunea pe care o ofera turbina, motorul merge mai rotund si va fi mai puternic. Asadar, nu strica sa aruncam din cand in cand un ochi pe intercooler ca sa vedem daca e in stare buna si daca isi face treaba.