Tot mai multi soferi din Romania vor un automobil cu o transmisie automata in locul celei manuale. Deoarece are numai avantaje in fata cutiei manuale, cel mai important fiind confortul in aglomeratie, acolo unde se circula bara la bara. Asa ca numarul masinilor noi comandate cu o transmisie automata a explodat, dar si al masinilor rulate care sunt importate din strainatate pentru a fi inscrise in Romania. Iata cum sa verifici o cutie automata la o masina second-hand inainte sa o cumperi.
Multa vreme, romanul s-a temut de cutiile automate, pentru ca avea impresia falsa ca se strica repede. Acest mit a fost insa dat uitarii in ultimii 10 ani, de cand tot mai multi soferi s-au convins ca o cutie automata este foarte fiabila daca e intretinuta corespunzator. Chiar si asa, pentru ca nu ai vreun istoric al masinii second-hand pe care doresti sa o cumperi, pentru ca nu stii cum a fost condusa si intretinuta, e bine sa te uiti atent la ea, la elementele mecanice, inclusiv la cutia de viteze, inainte sa dai banii.
Pe langa elemente uzuale la care trebuie sa arunci o privire atenta impreuna cu un mecanic, cum ar fi la articulatii, mecanica, urme de accidente, functionalitate sisteme electronice sau uzura motor, o masina automata trebuie verificata si pe partea de transmisie. In cazul unei cutii manuale est simplu, in mers vezi ca intra in toate vitezele, vezi ca nu sare din viteza, totul e in regula. La transmisiile automate lucrurile sunt diferite.
In primul rand, trebuie sa te asiguri ca atunci cand introduci levierul schimbatorului din P in D, masina pleaca singura de pe loc cand ridici pedala de frana. Normal este sa se puna in miscare incet, inclusiv in rampa, semn ca sistemul hidraulic al transmisiei functioneaza.
Dupa ce pornesti motorul, poti introduce levierul in D cu pedala de frana apasata. In acest moment, asigura-te ca opesti sistemul audio si climatizarea, ca sa auzi eventuale zgomote pe care le face cutia automata. Trebuie sa simti o vibratie foarte usoara, dar sa nu se auda zgomote puternice.
In mers, accelereaza astfel incat sa vezi si sa simti ca se schimba toate treptele cutiei automate. Schimbarea treptelor trebuie sa se faca lin, fara socuri, fara sa fie bruscata transmisia. Practic, acceleratia trebuie sa se faca constant, fara sa simti ca se schimba treptele. Daca, cumva, la schimbarea treptelor simti sau auzi un soc mai puternic, acea cutie a fost lasata mult timp fara ulei proaspat si are uzuri mari la interior.
Cand iesi la test-drive cu masina pe care vrei sa o cumperi, accelereaza astfel incat transmisia sa intre in ultima treapta de viteza, dupa care franeaza puternic, ca sa vezi cum decelereaza automat si cum retrogradeaza cutia singura vitezele. La fel, retrogradarea trebuie sa se faca lin, fara socuri.
Mai toate cutiile automate din 2002 incoace au si mod manual de schimbare a treptelor de viteza. Fie ca sunt de la levier, fie de la padelele de volan, schimbarea treptelor se poate face si cu mana. Nu are nimic daca mutam levierul din pozitia D in pozitia cu + si - de schimbare a vitezelor manual, in mers. O putem face fara probleme. Ba chiar este indicat, ca sa verificam schimbarile vitezelor. Putem retrograda, putem schimba manual o turatie mai mare si asa mai departe. Cateva minute de "joaca" cu schimbarea manuala ne va spune daca totul este in regula.
O ultima verificare a cutiei de viteze automate este sa apasam puternic pedala de acceleratie pe la 50-60 km/h, cand transmisia este, probabil in treapta a 4-a sau a 5-a deja. Kick-downul trebuie sa simta ca soferul vrea sa faca un demaraj in viteza, probabil pentru o depasire, iar cutia va retrograda 1, 2 sau mai multe trepte, astfel incat sa-i ofere cuplu maxim soferului. Daca apasam pedala brusc si vedem ca transmisia retrogradeaza repede, totul este in regula. Dar se poate intampla ca transmisia sa aiba o problema si, in loc sa schimbe viteza, sa accelereze lin in treapta in care deja este.
Cam 10 minute de mers pe sosea ne spun exact daca transmisia este in regula sau nu. Mai verificam sub capota lichidul hidraulic, pentru ca, de obicei, cutiile automate au joja exact ca motorul. Uleiul trebuie sa fie curat, transparent, fara depuneri. Dupa care ne facem o impresie completa despre masina pe care vrem sa dam banii, daca merita sau nu. Cel putin, de acum inainte, vom sti cum sa verificam o cutie automata la o masina second-hand.