Majoritatea soferilor isi cumpara anvelope tinand cont doar de un singur criteriu: uzura suprafetei de rulare. Insa, in realitate, mai sunt cateva aspecte importante de luat in seama: starea generala a anvelopei si vechimea. In acest episod vom lua la bani marunti aspectele legate de vechimea unei anvelope si de ce conteaza extrem de mult.

Fiecare anvelopa are trecute pe laterale mai multe informatii. Despre marimi, indice de greutate, de viteza, date despre producator, dar si data fabricatiei. Aceasta data de fabricatie se numeste DOT si este inscrisa pe peretele lateral al fiecarui cauciuc. Numele de DOT vine de la Department of Transportation si este o inscriptie obligatorie impusa tuturor producatorilor de pneuri din partea departamentelor de transport din toata lumea. Unii spun ca DOT vine si de la Date of Threading, adica data la care a fost anvelopat cauciucul, insa acest lucru e fals.

poza

DOT-ul anvelopei apare ca un numar de 4 cifre consecutive. Primele doua cifre ne arata numarul saptamanii in care a fost construita anvelopa, iar ultimele doua cifre ne arata anul. De exemplu, un DOT care are numarul 3209 ne arata ca anvelopa a fost construita in saptamana cu numarul 32 din anul 2009.

In general, producatorii de pneuri spun ca un set de cauciucuri isi pastreaza bine proprietatile timp de 5-6 ani, dupa care trebuie schimbat. Din nefericire, soferii romani nu stiu motivele pentru care niste cauciucuri care par sa fie noi, dar sunt vechi, trebuie inlocuite de urgenta.

Sunt nenumarate cazuri de autoturisme care circule cu anvelope foarte vechi. Am vazut si automobile care circula cu pneurile din fabrica, vechi de peste 10 ani. Iar majoritatea soferilor care conduc putini kilometri, chiar daca au un automobil vechi de 15 ani, dar cu sub 100.000 de kilometri la bord, circula tot cu pneurile de prima echipare, pentru ca inca mai au "floare".

Ca regula, anvelopele vechi, care au depasit cei 5-6 ani garantati de producator, nu mai sunt sigure din cauza unor motive numeroase. De exemplu, in timp, materialul din care este construita anvelopa, pe baza de cauciuc, se intareste si isi pierde din proprietati. Mai exact, intarirea anvelopei face ca franarea sa fie mai proasta, mai ales pe carosabil umed.

poza

Imbatranirea anvelopei duce si la crapaturile materialului, atat pe suprafata de rulare, cat si pe peretii laterali. Iar asta inseamna un risc mai mare de explozie la viteze mari, lucru extrem de periculos.

Daca pneul a depasit durata de viata recomandata de fabricant, poate prezenta si alte probleme. De exemplu, in zona montarii de janta, acolo unde este inelul intarit cu otel, materialul se strange. Iar asta duce la scapari de presiune, lucru nedorit de soferi. De fapt, cine si-ar dori sa ramana fara aer in cauciucuri in mijlocul pustietatii?

Pe scurt, niste anvelope vechi, imbatranite, nu mai sunt bune si sigure. Poate ca ii dau impresia soferului ca inca prezinta siguranta, ca mai au aderenta, lucru adevarat la viteze mici, in oras. Dar in clipa in care va fi nevoie de o manevra mai agresiva, de franare sau de ocolire, lucrurile se vor vedea cum stau cu adevarat. Anvelopa invechita se va comporta ca niste patine de gheata, masina va aluneca, poate pierde controlul, iar pe carosabil umed este moarte sigura. Chiar daca, repet, aparent, profilul este unul sanatos si bogat in "carne". La anvelope, nu totul se rezuma la cati milimetri are profilul.

poza